52. Omladinski tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice u Americi održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Ured predsjednice RH 28. lipnja otvara svoja vrata iseljenicima i pripadnicima hrvatskih manjinskih zajednica. Predsjednica će se, uz ostale, susresti i sa sudionicima Festivala HBZ-a koji se od 29. lipnja do 1. srpnja održava u Zagrebu. Festival već tradicionalno organizira Hrvatska matica iseljenika, a iz Sjedinjenih Američkih Država dolazi 1222 gostiju. Uz dužnosnike HBZ-a i članove Uprave Omladinske kulturne federacije stiže 17 ansambala s 308 izvođača i 48 voditelja.

Na Festival dolaze glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo, glavni potpredsjednik Franjo Bertović, glavna tajnica i rizničarka Bernadette Luketich Sikaras i 2. potpredsjednik Michael Ricci. (za biografije  https://croatianfraternalunion.org)

Hrvatska bratska zajednica u Americi (Croatian Fraternal Union of America), najstarija i najbrojnija hrvatska organizacija u iseljeništvu, povjerila je Hrvatskoj matici iseljenika organizaciju svog tradicionalnog 52. tamburaškog festivala mladih HBZ-a. Daleko od domovine, HBZ veliki trud ulaže u održavanju hrvatskog identiteta među svojim mladim članovima. Nastupom u Zagrebu na poseban način iskazuje se zahvalnost hrvatski iseljenicima svih generacija što njegujući hrvatske tradicijske vrednote održavanju svoj nacionalni identitet.  U Ameriku u kojoj žive, vrate s lijepim uspomenama, novim prijateljstvima i još ponosniji na svoje korijene i domovinu iz koje su potekli.

Nastupaju:
Počasni dirigent: Marija Krpan Kuren
Folklorne skupine Kulturne federacije HBZ-a:
1. American Croatian Waukegan Junior Tamburitzans, Waukegan, IL
2. Jadran Beaver Valley Junior Tamburitzans, Aliquippa, PA
3. Sveti Lovro Junior Tamburitzans, Steelton, PA
4. Hoosier Strings Junior Tamburitzans, Merrillville, IN
5. Sloboda Junior Tamburitzans, Chicago, IL;
6. St. George Junior Tamburitzans, Cokeburg, PA
7. KUD Sv. Juraj, Ogulin
8. Cleveland Junior Tamburitzans, Cleveland, OH
9. St. Anthony Junior Tamburitzans, Los Angeles, CA
10. Folklore Ensemble Hrvatski Tanac, Pittsburgh, PA
11. Croatian Junior Tamburitzans, St. Louis, MO
12. Rankin Junior Tamburitzans, Rankin, PA
13. Okolitza Junior Tamburitzans, Pueblo, CO
14. Seattle Junior Tamburitzans, Seattle, WA
15. Milwaukee Croatian Tamburitzans, Milwaukee, WI
16. Happy Hearts Junior Tamburitzans, Youngstown, OH
17. Detroit Star Junior Tamburitzans, Detroit, MI
18. American Zagreb Junior Tamburitzans, Cleveland, OH

 

 

O Hrvatskoj bratskoj zajednici

 Na festival ove godine, po sedmi put u organizaciji HMI, posljednjeg tjedna u lipnju stiže više od tisuću i petsto sudionika i gostiju iz Amerike i Kanade

Uzbuđenje i veselje ovladalo je mnogobrojnom djecom i roditeljima, ovdje u Americi, još prije godinu dana, kad je Omladinska kulturna federacija Hrvatske bratske zajednice donijela odluku da se 52. Tamburaški festival mladeži održi u prelijepoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Zagrebu. San je djece i roditelja da posjete domovinu svojih predaka i da na festivalskoj pozornici pokažu svoje umijeće te ljubav prema folklornoj i tamburaškoj baštini.
Sve je započelo prije pola stoljeća u Dječjem domu u Des Plainesu, u saveznoj američkoj državi Illinois, gdje je održan prvi Omladinski festival HBZ-a 1967. Dječji dom ili sirotište osnovano je poslije Prvog svjetskog rata da bi se zbrinula djeca koja su izgubili roditelje u ratu. Kad su ta ratna siročad završila svoje školovanje i postala samohrana, izbio je Drugi svjetski rat te je Hrvatska bratska zajednica odlučila da Dječji dom ostane i dalje otvoren, te da brine o novom valu djece koja su pristizala tijekom tih ratnih godina.
U domu su djeca, osim skrbi, stjecala i školsku te drugu naobrazbu kroz kulturno-zabavne aktivnosti te upoznavala programe i ciljeve fraternalizma, kako bi jednog dana postali dobri članovi Zajednice. Dom je imao pjevački zbor a kasnije i tamburaški s kojim su nastupali diljem Amerike. Dvoje djece iz Des Plainesa, John Gornik i Joseph Kirasich, i danas su odlični tamburaši te učitelji glazbe.

Festival je 1966. utemeljila skupina fraternalističkih aktivista na čelu s izvrsnim vođom i vizionarom Bernardom M. Luketichem, kasnije predsjednikom Zajednice. U pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća bio je osjetan zamah tamburaške i hrvatske narodne baštine koja se širila diljem američkog kontinenta, pa je sazrela ideja da se ona prikaže na jednom mjestu. Stvorena je prilika da se djeci i roditeljima,  članovima Zajednice, omogući jednom godišnje festivalska priredba, na kojoj bi se pokazala sva dostignuća djece u tamburaškim i folklornim zborovima, u kojima su djelovali.
Iako festival mladeži nije natjecateljskog karaktera, ipak izbor programa i koreografije, te uvježbavanja i probe traju dugo na najvišoj razini odgovornosti. Narodne nošnje su poglavlje za sebe. I one se proučavaju, šivaju i pripremaju za nastup. Pripreme za festival su dugotrajne i u njima sudjeluju djeca i odrasli. Festivalske priredbe usto formiraju mnoge talentirane glazbenike, plesače i pjevače, koji kasnije dolaze na čelne funkcije te svoju naobrazbu i umijeće prenose na nove naraštaje.

Festival mladeži HBZ-a se svake godine seli iz grada u grad. Ove godine Tamburaški festival mladeži Kulturne federacije HBZ-a stiže u Zagreb. I to po sedmi puta od svog postanka. Održat će se u KD Vatroslava Lisinskog u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.
U zračnu luku Dr. Franjo Tuđman gosti će početi pristizati posljednjeg tjedna u lipnju. I to njih nešto više od tisuću i petsto! Svečani koncert za goste iz Amerike Zagrebački folklorni ansambl održat će 29. lipnja u Lisinskom.
52. Tamburaški festivala mladeži Zajednice započet će 30. lipnja u 13 sati. Na pozornicu će se popeti sva djeca sudionici festivala te pod dirigentskom palicom gostujućeg dirigenta Marije (Krpan) Kuren iz Steeltona (PA) izvesti državne himne i tri odabrane tamburaške kompozicije. Potom će se 12-minutnom izvedbom svoj program predstaviti 17 kulturno umjetničkih društava iz Amerike i jedno iz domovine Hrvatske – KUD Sveti Juraj iz Zagorja pokraj Ogulina.
U nedjelju, 1. srpnja u 11:30 sudionici festivala prisustvovat će tamburaškoj misi u Zagrebačkoj katedrali. Potom je planiran odlazak u ‘Bunčić klet’ te poslijepodnevna zabava i druženje.

 

Odgovori