Praktična pomoć zajednici Wollongonga

Na poziv Fra Ive Tadića prošlog su vikenda hrvatsku katoličku zajednicu u Wollongongu posjetili predstavnici “Adria Village” staračkog doma iz Canberre i “Australian Croatian Community Services, (ACCS)” iz Melbournea, kako bi razgovarali o mogućoj suradnji i modelu skrbi, primjenjivom od strane ove dvije organizacije koje skrbe za starije osobe u staračkom domu ili pak u njihovim kućama.

Fra Ivo je već davno prepoznao potrebu za uslugama za starije osobe hrvatske zajednice, pogotovo za one koji se više ne mogu u potpunosti brinuti za sebe, a željeli bi ostati živjeti u svojim domovima, što je duže moguće. Bio je i inicijator sada već drugog dolaska ACCS-a, te pokretač razgovora.
ACCS je još uvijek jedina organizacija s hrvatskim predznakom u Australiji koja ima dozvolu za rad na programu pomoći i njege u kući. Promjene u zakonu sustava staračke skrbi koje su stupile na snagu prošle godine omogućavaju korisnicima usluga, dakle onima koji steknu pravo na pomoći i dobiju je, izbrati organizaciju za koju misle da će im pružati adekvatne usluge. Budući da je ministartsvo ukinulo i regionalne granice, to za organizacije znači da mogu ići izvan granica svoje države te pružati pomoć i usluge tamo gdje ih ljudi žele.

“Adria Village” je kupila zemljište odmah do crkvenog, te u dogledno vrijeme planira graditi starački dom i apartmansko naselje za starije osobe. Budući da oni još nemaju dozvolu za rad na programu pomoći i njege u kući, pozvali su ACCS na suradnju.
Sastanak se održao u subotu 24 ožujka, u prostorijama hrvatskog katoličkog centra, nazočili su; Danijela Bogović, Suzana Zulbonja i Stefanija Valić-Hannah iz Wollongonga, Fra Ivo Tadić u ime hrvatske katoličke zajednice Wollongong a i kao član Upravng odbora Adria Village, Fra Miroslav Jelić i Iva Vujica ispred Adria Village, te Jenny Matić i Franci Buljat u ime ACCS. Ravnateljica ACCS-a, Franci Buljat, objasnila je prisutnima o kojim se zapravo vladinim odredbama radi kada je u pitanju pružanje pomoći kroz ovaj program, te predstavila jedan od mogućih modela skrbi koji uključuje zajednički rad Adria Village i ACCS-a.

Fra Ivo Tadic se obvezao, u ime Hrvatskog katoličkog centra Wollongong,na osiguranje radnog prostora, i već počeo s uređenjem ureda, kojeg će besplatno ustupiti na korištenje.
Ovaj mali skup u Wollongongu zaista je divan primjer kako se samo zajedničkim naporima i trudom može ići naprijed, a ideju pretvoriti u stvarnost.

Franci Buljat

Odgovori