PRIOPĆENJE – HRVATI IZ CIJELOG SVIJETA DANAS U HRVATSKOJ – ODRŽAVA SE 2. SJEDNICA 2.SAZIVA SAVJETA VLADE RH ZA HRVATE IZVAN RH

u Šibeniku je, danas 10. studenoga s početkom u 9.00 sati započela druga sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na samom početku sjednice Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske svima je upito srdačnu dobrodošlicu i zaželio uspješnu sjednicu koja je ujedno prilika da se razmotri sve što je do sada učinjeno i što je potrebno učiniti za još jače povezivanje i jačanje odnosa između Hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske sa domovinom.

Svi projekti i sva dostignuća nastali su temeljem volje, truda, rada i partnerskog odnosa svih nas, pri čemu su zajedničke inicijative neizostavni dijelovi svakog pokrenutog i realiziranog posla, a ujedinjeni u tom zajedništvu možemo nastaviti graditi našu hrvatsku, svjetsku priču

Tijekom obraćanja, državni tajnik Milas istaknuo je projekte Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske a posebno je naglasio važnost pilot projekta Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske koji ima za cilj povezivanje svih Hrvata gdje god živjeli, kao i novog Zakona o hrvatskom državljanstvu, te iskorak koji se odnosi na obrazovanje –  posebne upisne kvote osigurane na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu te projekt Korijeni. Milas je najavio  i edukativni program – Ljetna škola Domovina koji je namijenjen mladim generacijama u hrvatskom iseljeništvu a prva generacija polaznika očekuje se 2019. godine. „Svi projekti i sva dostignuća nastali su temeljem volje, truda, rada i partnerskog odnosa svih nas, pri čemu su zajedničke inicijative neizostavni dijelovi svakog pokrenutog i realiziranog posla, a ujedinjeni u tom zajedništvu možemo nastaviti graditi našu hrvatsku, svjetsku priču.“- naglasio je državni tajnik Milas.

Savjet važno tijelo koje kroz razmjenu ideja i najboljih praksi radi na odgovorima na pitanja od interesa za hrvatski narod u cijelom svijetu.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je ujedno i izaslanica predsjednika Vlade, zahvalila se svima koji radom u Savjetu pomažu Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa koji se odnose na Hrvate izvan hrvatskih granica te naglasila da je Savjet važno tijelo koje kroz razmjenu ideja i najboljih praksi radi na odgovorima na pitanja od interesa za hrvatski narod u cijelom svijetu.

Ova Hrvatska Vlada prepoznala je partnera u Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a i mi koji živimo izvan Republike Hrvatske to partnerstvo smo također prepoznali u ovoj Vladi, i to je razlog da i dalje radimo i  idemo u pravom smjeru, a koliko ćemo biti uspješni, ovisit će o tome koliko ćemo znati komunicirati i surađivati

Prisutne je potom pozdravio i Ivan Grbešić, predsjednik drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je istaknuo kako su gotovo nakon dvadeset godina učinjeni pomaci, promjene i pozitivni rezultati. „Ova Hrvatska Vlada prepoznala je partnera u Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a i mi koji živimo izvan Republike Hrvatske to partnerstvo smo također prepoznali u ovoj Vladi, i to je razlog da i dalje radimo i  idemo u pravom smjeru, a koliko ćemo biti uspješni, ovisiti će o tome koliko ćemo znati komunicirati i surađivati“- zaključio je Ivan Grbešić.

Na sjednici Savjeta sudjelovala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te drugi državni i lokalni dužnosnici.

Sjednica se nastavlja sutra, pa Vas pozivamo da pratite rad sjednice na njezinom otvorenju dijelu, koje je prema programu na rasporedu u vremenu od 12.50do 14.00 sati.

Fotografije s današnje sjednice dostupne su na mrežnoj stranici Ureda na sljedećoj poveznici http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/novost/654/odrzava-se-2-sjednica-drugog-saziva-savjeta-vlade-republike-hrvatske-za-hrvate-izvan-republike-hrvatske.

SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE

Osoba za kontakt:

Marija Pušić

Glasnogovornica

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Trg Hrvatskih velikana 6

10000 Zagreb

Tel: +385/1/6444672

E-mail: mpusic@hrvatiizvanrh.hr

Odgovori