Proslava svetkovine Nikole Tavelića

Predraga braćo i sestre,
Bliži se svetkovina našega zaštitnika sv. Nikole Tavelića, prvog proglašenog hrvatskoga sveca. Zaštitnik župe uvijek je veliki događaj za zajednicu i potrebno je obilježiti ga dostojnom proslavom.
Kao kršćanima, naš Stvoritelj nam je uvijek na prvom mjestu i njemu pripada sva hvala i čast. Da bismo naša srca dostojno i iskreno uzdignuti Gospodinu potrebno je dušu hraniti duhovnom hranom. S tom mišlju u srcu, želio bih ove godine organizirati trodnevnu duhovnu obnovu uoči svetkovine zaštitnika naše zajednice, sv. Nikole Tavelića. Program i sadržaj duhovne obnove dotakao bi život svakog od vas, nitko ne bi bio isključen – stari i mladi, bolesni i zdravi, bogati i siromašni, radosni i zaplakani, duhovno jaki i duhovno slabi, vjernici i zalutali… Svima nam je potrebna duhovna hrana, svima nam je potreban Krist jer on nije došao zvati pravednike nego grešnike, nije došao zdravima nego bolesnima. Kada bi se ovako snažni datumi u životu naše zajednice pretvorili samo u jelo i pilo, a Krista stavili po strani, bili bi najjadniji od svih ljudi. Ovom duhovnom obnovom želimo izbjeći prijekor apostola Pavla koji Galaćanima postavlja pitanje:“Započeli ste u Duhu pa da sada u tijelu dovršite?” Gal 3,3.
Stoga vam svima stavljam na srce ovu duhovnu obnovu. I onima koji su redoviti u našoj crkvi i onima koji su se udaljili. U ove dvije godine otkako sam ovdje, vidio sam probleme i slabosti naše zajednice, probleme u obiteljima, probleme s kojima se suočavaju bračni drugovi, mladi i umirovljenici. Zatvaranje očiju pred problemom ili guranje problema pod tepih ne donosi radosnu i spokojnu budućnost nego propast umiranja u tami. Ova duhovna obnova ima cilj otvoriti naša srca Kristu, jedinom koji može iscijeliti naše rane i popraviti naše odnose. Bez Krista smo kao guske u magli, kao ovce bez pastira…
Želja mi je i san da ovaj naš predivni centar svi mogu zvati svojim drugim domom, da za vrijeme ove trodnevne duhovne obnove naša crkva i dvorište vrvi od ljudi koji traže Boga, od smijeha i vike radosne djece, radosti i poleta mladih, mudrosti starih. Svima nam je potrebna ova duhovna obnova, jedna temeljna preobrazba duha, iskorjenjivanje zloće i pokvarenosti iz naših srdaca. Tek tada, u zajedništvu s Gospodinom, događa se novost života u smirenost boljeg sutra. Svima nam je potrebna ova duhovna obnova. U užurbanosti i ludosti svijeta u kojem živimo, potrebna nam je mirna luka, smirena uvala gdje mogu nasloniti glavu na Kristove grudi i pronaći počinka uznemirenosti moje duše, jer samo Gospodin može dati mir koji svi tražimo.
Posebno se obraćam muškarcima naše zajednice koji su već u srcu odlučili da neće doći misleći da to nije za njih i da su ovakve stvari ženska posla. Pravi muškarac svoju mudrost i snagu crpi u Gospodinu. Muškarac osim što donosi kruh na obiteljski stol dužan je donositi i duhovni kruh svojoj obitelji. Kada glava obitelji nema duhovnu snagu, cijela obitelj trpi.
Obraćam se i mladima, na čijim leđima je veliki pritisak i strah od budućnosti. Dođite, obnovite svoju vjeru da se možete suprotstaviti zlu u svijetu.
Obraćam se i onima koji trpe od različitih ovisnosti: alkohola, droge, kocke i drugih ovisnosti; onima koji boluju od različitih bolesti, fizičkih ili psihičkih; oženjeni, samci ili rastavljeni… Obnovimo svoju vjeru u Krista, zakoračimo na put obraćenja, zazovimo Božje milosrđe, inače propadosmo svi.
Pogledajte program duhovne obnove i pronađite vrijeme za sebe. Radosno vas sve očekujem!
fra Petar Horvat

Odgovori