Sedmi festival Omladinske kulturne federacije HBZ-a u Zagrebu

Povodom svečanog otvaranja 52. Tamburaškog festivala 30. lipnja je u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika održan prijam za voditelje grupa festivala. Službeni program Festivala odvijao se od 13 do 18 sati, a započeo je  je predstavljanjem voditelja programa Ivana Begga, tajnika Omladinske kulturne federacije HBZ-a, kojega je predstavio Franjo Bertović, glavni potpredsjednik HBZ-a. Na pozornici KD Vatroslava Lisinskog KUD Sv. Juraj iz Ogulina izveo je hrvatsku himnu, a američku himnu The Star-Spangled Banner i kanadsku himnu O Canada izveli su American Croatian Waukegan Junior Tamburitzans, Waukegan, IL. Potom je uslijedio blagoslov i čestitka biskupa Jurja Jezerinca, bivšeg vojnog ordinarija u RH.

Bernadette Luketich-Sikaras, glavna tajnica/rizničarka HBZ-a predstavila je gostujuću dirigenticu Festivala Mariju Krpan Kuren. Kuren  je po profesiji pravnica rođena 1979. u ličkoj iseljeničkoj obitelji koja se doselila u grad Harrisburg, Pennsylvanija. U nastavku programa uslijedio je prvi skupni nastup svih sudjelujućih zborova pod ravnanjem Marije Krpan Kuren. Bio je to veličanstveni trenutak koji je popraćen velikim ovacijama i aplauzom.

Pozdravne govore održali su Donald Weakley, predsjednik Omladinske kulturne federacije HBZ-a, a u ime gradonačelnika Zagreba govorila je zamjenica doc.dr.sc. Olivera Majić, u ime predsjednika Vlade državni tajnik Zvonko Milas, a u ime suorganizatora, kao glavni domaćin, prigodnim se govorom prisutnima obratio prof. Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. Prisutnima su se obratili i  W. Robert Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj i Edward W. Pazo, glavni predsjednik HBZ-a. Među brojnom publikom prisutni su bili i predsjednik UO Hrvatske matice iseljenika te bivši ravnatelji Matice Ante Beljo i Nikola Jelinčić.

Povodom  52. Festivala iz Sjedinjenih Država u Hrvatsku je stiglo 1222 gostiju od kojih, uz dužnosnike HBZ-a i članove Uprave  Omladinske kulturne federacije HBZ-a s predsjednikom Donaldom Weaklyjem, 17 ansambala s 308 izvođača, 48 voditelja , članovi njihovih obitelji te ostali članovi  i prijatelji HBZ-a.

U prepunoj dvorani Lisinski uslijedili su nastupi 18 sudjelujućih ansambala, prema već tradicionalnim pravilima KFM HBZ-a, utvrđenim redoslijedom  i 12-minutnim nastupima.

Prvi su nastupili članovi ansambla  American Croatian Waukegan Junior Tamburitzans (Waukegan, Illinois), pod ravnanjem glazbene direktorice Julie Hughes, koreografa Jasona Ottmanna te 16 članova ansambla, a u publici su ih bodrili roditelji, odbornici organizacije, rođaci i prijatelji..

Jadran Beaver Valley Junior Tamburitzans (Aliquippa, Pennsylvanija), drugi po redu ansambl, ponosno su predstavili Beaver Valley područje jugozapadne Pennsylvanije. Jadran Junior Tamburica je osnovana 1957. godine pod pokroviteljstvom Hrvatskog zabavnog i pjevačkog društva “Jadran”u gradu Aliquippa, Pennsylvanija. Godine 1995. u gradu New Brightonu osnovana je Beaver Valley Junior Tamburica. Ujedinili su se 2014.Kažu da je glavni cilj ansambla očuvati kulturnu baštinu domovine Hrvatske i susjednih slavenskih država. Direktorice ansambla su Julia Knihnicky-Kordesich i Ashley Ellis-Spencer. U svibnju ove godine proslavili su 60. obljetnicu kulturnog djelovanja.

Treći su nastupili Sveti Lovro Junior Tamburitzans (Steelton, Pennsylvanija), u 35. godini svojeg djelovanja, omladinska skupina Sv. Lovro zastupa i predstavlja hrvatsku naseobinu centralne Pennsylavanije, čuvajući i njegujući našu baštinu. Sv. Lovro Junior Tamburica je pod vodstvom svoje bivše članice Marije Krpan Kuren i Ricka Vukmanića koji podučava plesove.

Hoosier Strings Junior Tamburitzans (Merrillville, Indijana), na čelu s glazbenim direktorom Johnom Pruzinom te njegovim pomoćnikom i koreografom Brandonom Miksichem i Daveom Strahonoskim kao četvrti sudionici predstavili su bogatu kulturnu baštinu glazbom i plesovima. Zbor čine djeca uglavnom hrvatskog podrijetla iz okolice Karlovca, između 4 i 23 godine starosti.

Peti ansambl, Sloboda Junior Tamburitzans (Chicago, Illinois) osnovani su u kasnim 60 -im godinama ali se ansambl raspustio 2004. godine. Zahvaljujući mlađem naraštaju, ansambl sada ima 18 studenata, potomaka obitelji od kojih je osam  bilo učlanjeno u bivšem ansamblu. Direktor ansambla je Joe Kirin, pomoćnica u sviranju je AnnMarie Hosticka a koreograf Jenna Riccio.

St. George Junior Tamburitzans (Cokeburg, Pennsylvanija), šesti su sudionici festivala i jedni od osnivača Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice. Omladinski tamburaški zbor Sv. Juraj odsjeka 354 HBZ-a u Cokeburgu, Pennsylvanija poznat je po razvijanju tamburaške glazbe, njene raznolikosti i vrsnoće. Ansambl je dobio ime po crkvi Sv. Juraj u  Zagorju Ogulinskom, malom selu nedaleko Ogulina iz kojega potječu doseljenici iz Cokeburga. Glazbeni voditelji ansambla su Marlene Luketich-Kochis i Dan Kochis uz potporu Bernadette Luketich-Sikaras i Dereka Hohna.

Sedmi ansambl – jedini iz Hrvatske – bio je KUD Sv. Juraj iz Ogulina. Kulturno umjetničko društvo ‘Sv. Juraj’ Zagorje osnovano je 7. lipnja 1992. godine na inicijativu prof. Ivana Puškarića i Mate Bertovića uz podršku mještana. Društvo danas broji oko 85 aktivnih članova različite životne dobi koji djeluju u pet sekcija. Pod vodstvom Vani Francetić, Maje Vuković  i Matee Bertović djeluje dječja sekcija KUD-a ‘Sv. Juraj’ Zagorje koja broji 30 -ak članova od 4 do 15 godina koji su podijeljeni u dvije dobne skupine te  izvode izvorne pjesme i plesove Zagorja i Ogulina. Nastupili su koreografijom pjesama i plesova ogulinskog kraja ‘Pitaju me od kud jesam mlada.’

Cleveland Junior Tamburitzans (Cleveland, Ohio) – ‘Hrvatski ponos’, nastupila je kao osma skupina,  a utemeljena je davne 1959. Godine 2009. proslavila je svoju 50. obljetnicu. Muzički direktor grupe je glazbenik Tom Salopek a koreografkinja i dirigentica Katarina Lukačević, bivša članica hrvatskoga ansambla Ivan Goran Kovačić. Tomu i Katarini u radu s djecom redovito pomažu Bob Kushner i bivši članovi: Angie Vučić, Marko Paulić i Katarina Hrgić. Članovi ansambla vježbaju u hrvatskom domu “Kardinal Alojzije Stepinac” u Eastlakeu, Ohio. Grupa CJT broji 90 članova, od pet do dvadeset i jedne godine starosti.

Deveti je nastupao ansambl St. Anthony Junior Tamburitzans (Los Angeles, CA), prepoznatljiv kao skupina Sv. Ante Kolo Klub Croatia osnovana 1960. godine u srcu Los Angelesa. Ansambl predvodi koreograf Željko Jergan i glazbena direktorica Heidi Wohlfahrt- Granić. Katica Ban je predsjednica i direktorica Kolo grupe hrvatske dječje škole Sv. Ante, a učitelji tamburice su Maria Bašković, Nicole Nancy Pisar i Tomislav Čulina. Školu su 1965. godine osnovali Bosiljka Barač i fra Janko Šegarić s ciljem da djecu uče hrvatski jezik, pjevanje i plesanje. Organizacije djeluju u župnom centru hrvatske crkve Sv. Ante u Los Angelesu a povezane su s odsjecima 177 i 677 Hrvatske bratske zajednice. Na ovogodišnjem omladinskom festivalu HBZ-a ansambl je izveo pjesme i plesove iz zagrebačkog Prigorja u koreografiji Željka Jergana, dok je glazbu uskladio i snimio Jerry Grcevich.

Deseti je nastupio FA Hrvatski tanac (Pittsburgh, Pennsylvanija). Mladi ansambl osnovan je u rujnu 2001. sa željom da očuva bogatu hrvatsku baštinu za sve nadolazeće generacije. Ansambl ima 17 članova u dobi od 5 do 17 godina starosti. Na ovogodišnjem festivalu u Zagrebu Tanac je bio zastupljen s nekoliko svojih članova te bivših maturanata iz omladinskog ansambla Duquesne. Artistički koreograf ansambla je Željko Jergan, plesove podučava Cathleen Čubelić a glazbeni direktor je Susan Stafura.

Croatian Junior Tamburitzans (St. Louis, Missouri), jedanaesti su sudionici Festivala, a osnovani su davne 1935. kao kulturno društvo za pomladak HBZ-a. Godine 1961. Ivan i Anna Lušičić ponovno su pokrenuli grupu koja aktivno djeluje već 57 godina. Ansambl je neovisno i neprofitno društvo, a novčana sredstva prikupljena su održavanjem pojedinih akcija i dobrovoljnih donacija. Glazbeni je direktor Daniel Lušičić st. koji je 2015. godine bio gost-dirigent Omladinskog festivala HBZ-a, dok plesove podučavaju Linda Bilich Lušičić i Kathy Katich Zust, a pomoćnik je Dave Dopuch. Koncerti i probe održavaju se u dvorani hrvatske crkve Sv. Josipa u St. Louisu. U Tamburaškoj dvorani velikana uvedeni su i četiri člana obitelji Lušičić – Ivan st., Anna Lušičić, Ivan ml. i Eleanora Lušičić Eaves. Susan Stafura izradila je bunjevačke narodne nošnje, a vlč. William Hritsk podučava plesove. Eleanora je bila glazbena direktorica emeritus ansambla i prva žena gost-dirigent festivala 1977. godine u St. Louisu. Ovaj 52. Festival u Hrvatskoj posvećuju njima na čast i spomen.

Dvanaesta skupina, Rankin Junior Tamburitzans (Rankin, Pennsylvanija), utemeljen je 1959. godine kao kolo-grupa a pet godina poslije organizirani su satovi tamburice za studente. Najveću čast ansambl je dobio kada je položio vijenac na Nacionalnom groblju Arlington u Washingtonu 1998. i kao sudionik božićnog programa u Bijeloj kući 2004. i 2013. Ansambl je već sudjelovao na Festivalu mladih Kulturne federacije HBZ-a u Zagrebu. Svoje tjedne probe ansambl održava u Hrvatskom Domu u Rankinu, Pennsylvanija. Glazbeni voditelj zbora je Gordon Mann, a koreograf Bob Pollack, uz pomoć Julie Horgas. Na ovogodišnjem festivalu ansambl je predstavio jesme i plesove sela Ražanac.

Okolitza Junior Tamburitzans (Pueblo, Colorado), nastupila je kao trinaesta skupina. Svoje probe održavaju u povijesnom predjelu grada Pueblo, Colorado nedaleko od čeličane koja je ovdje privukla njihove pradjedove iz Hrvatske. Ansambl je osnovan 1975. godine u svrhu očuvanja i promicanja hrvatske kulturne baštine a trenutačno ima 12 članova, u dobi od 5 do 18 godina. To su uglavnom djeca bivših članova ansambla. Mirjana Tupajić, njihova hrvatska savjetnica iz Korčule, sada živi u gradu Pueblu. Ansambl je izveo plesove s Korčule. Glazbeni direktori su Tessa Hanna, Lisa Shomaker i Mark Oreskovich, koreografkinja Linda Kopman a učitelj hrvatskog jezika Steve Pavicich.

Četrnaesti ansambl je bio Seattle Junior Tamburitzans (Seattle, WA). Skupina je osnovana 1970. godine, a ovo je šesti po redu posjet Hrvatskoj. Ansambl izvodi pjesme i plesove iz Zlarina i šibenskog otočja. Nastupaju pod ravnanjem koreografa i artističkog direktora Johna Morovicha, učiteljice plesa Joanne Morovich Abdo i glazbene direktorice Brende Longnercker-Huber. Za nošnje su odgovorne Sarah Schafer i Cathryn Morovich. Predsjednici su ansambla Shellie i John Posavatz, potpredsjednik je Hrvoje Benko, tajnica Mikaela Berry, blagajnik John Mustach, a roditeljsku organizaciju zastupa Katie Hart.

Milwaukee Croatian Tamburitzans (Milwaukee, WI), tamburaška je skupina koja je petnaesta nastupila. Ove godine slave i 33. godišnjicu postojanja. Voditelji su ansambla Kristin Aasen, Heidi Spellman, Christy Ubl i Angie Dougherty. Potporu i pomoć pruža im glazbena emeritus direktorica Patsy Lukas. Pripremili su program plesova i pjesama Baranje.

Šesnaesta je nastupila skupina Happy Hearts Junior Tamburitzans (Youngstown, OH), osnovana u srpnju 1962. godine. Ove, 2018. godine omladinski tamburaški zbor slavi 56. obljetnicu kulturnog djelovanja. Glazbena voditeljica je Julie Stone a učiteljica plesa Julana Mikusevich Bowman.

Detroit Star Junior Tamburitzans (Detroit, MI), sedamnaesti ansambl, osnovan je u ranim 70-im., ali njihova povijest zapravo je počela 1954. kada je majčinski klub društva “Zora”, odsjek 351 HBZ-a, počeo s podučavanjem djece u plesanju kola. U to vrijeme mnoge hrvatske obitelji živjele su u okolici tadašnjeg odsjeka Hrvatskog doma na istočnoj strani grada Detroita. Iako je ansambl bio u Hrvatskoj i prije, ovo je prvi put nakon više godina da sudjeluju na Omladinskom kulturnom festivalu HBZ-a izvan Sjeverne Amerike. Koreograf i instruktor kola je Steve Talan. Iskusnije članove u sviranju podučava Anne Marie Domšić, a početnike u sviranju  Catherine Boley.

I zadnji, 18. nastup zaključio je ansambl American Zagreb Junior Tamburitzans (Cleveland, OH) koji ove godine slavi 61. godišnjicu postojanja. Ansambl je jedan od pet omladinskih skupina koje su u početku osnovale Omladinsku kulturnu federaciju Hrvatske bratske zajednice. Ansambl broji 60 članova. Glazbeni voditelj je Thomas Salopek, bivši član ansambla, koreografkinja je Debbie Jennings Faraguna, također bivša članica, pjevanje i plesanje podučava Marija Jamsek, plesna instruktorica je Sandy Kauzlarić, pomoćnica u pjevanju i plesanju je Ariana Košta, bivša članica ansambla a plesna instruktorica je Lindsay Heckman, također bivša članica ansambla.

Festival je završio nastupom glazbenih voditelja, koreografa i pomoćnih voditelja svih grupa pod vodstvom gostujuće dirigentice  Marije Kuren. Svim sudionicima festivala uručena su priznanja Hrvatske matice iseljenika.

U nedjelju, 1. srpnja svi izvođači i njihovi pratitelji iz Amerike sudjelovali su u tamburaškoj svetoj misi koju je u zagrebačkoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava služio uzoriti pomoćni biskup Mijo Gorski.U popodnevni satima istoga dana svi su izvođači i domaćini uživali na zajedničkom izletu u Bunčić kleti u Dugom selu.

Tekst: Naida Šehović

 

Foto: G.I. Tepeš

 

Odgovori