Svečana Komemorativna akademija za Rujanske žrtve u Sydneyu

U nedjelju 16. rujna ove godine Gospodnje 2017. u H.D.“SYDNEY“ u Punchbowl-u, u četvrti velegrada Sydneya, a u organizaciji Hrvatskog međunarodnog odbora za zajedničku suradnju u N.S.W., održana je svečana komemorativna akademija za Rujanske žrtve.  Ali, kao i za sve druge žrtve u hrvatskoj povijesti, koje su ugradili svoje živote u oltar žrtvenik hrvatske slobode i države kroz povijest.

U našoj slavnoj, ali i tragičnoj hrvatskoj povjesnici, brojna su i bezbrojna, hrvatska stratišta. Sjetimo se i Svibanjskih žrtava, Bleiburga, Križnog puta, no i svih hrvatskih drugih nevinih žrtava. A sjetimo se i hrvatskih branitelja, naših viteških heroja, nametnutog nam i obrambenog, pobjedničkog Domovinskog rata, na čijim su žrtvama temelji današnje obnovljene vječne hrvatske države. Rujanskim žrtvama, kao i svim hrvatskim žrtvama kroz povijest, na ovoj svečanoj komemorativnoj akademiji, odata je počast i spomen s najvećim pijetetom.

Program je započeo s intonacijom australske i hrvatske himne, kao i mirozovom. Voditelj programa bio je g. Nikola Lončar.  Pozdravno slovo rodoljubnom nazočnom hrvatskom puku, uputio je g. Tomislav Beram, predsjednik Hrvatskog Međudruštvenog Odbora, te se osvrnuo na Rujanske žrtve, kao i sve žrtve hrvatske povijesti.  A recitacije iz umjetničkih duša Rosice Perić i Zorice Marušić, a čije su riječi bile duhovne latice cvijeća, iz rodoljubnih pjesama, a koje su obasule srca i duše duhovnom ljepotom nazočnica i nazočnika, a u spomen žrtvama mukotrpne hrvatske povijesti.

Ante Glavor, govorio je o Rujanskim žrtvama, te se osvrnuo na hrvatske žrtve kroz povijest, i krasnoslovio svoju pjesmu posvećenu Rujanskim žrtvama.  Fabijan Lovković u svojem govoru iscrpno je govorio o Rujanskim žrtvama, kao i drugim žrtvama kroz hrvatsku povijest. Kao rođeni orator i ovoga puta ga je krasila vrlina i dar slavnog Cicerona. Među inim uglednicima bio je nazočan na ovoj svečanoj komemoraciji u Sydneyu, i Njegova Ekselencije, Marijo Š. Dešpoja iz Canberre.  A kako govori u svojoj pjesmi, hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić; „Dobar pastijer, jer što kaže inom, i sam svojim potvrđuje činom”. Srdačna Vam hvala, Vaša ekselencijo na Vašoj nazočnosti. Nazočan je bio i g. Mile Malkoč, inače član Hrvatskog Međudruštvenog Odbora iz Newcastlea, i njemu također srdačna hvala.

Istoga dana u hrvatskoj katoličkoj crkvi Sv. Antuna u Summer Hillu, hrvatski dušobrižnik fra Vlado Novak služio je svetu misu za rujanske žrtve i sve hrvatske žrtve kroz povijest. I na kraju, g. Tomislav Beram, zahvalio se je svima koji su došli na ovu svečanu komemorativnu akademiju za hrvatske žrtve, a koje su svetinja u hrvatskoj povijesti.  A kojima smo odali počast i spomen s najvećim pijetetom, i za kojima će kucati hrvatska srca u spomen, iz naraštaja u naraštaj, sve do konca vremena.

NEKA IM JE U POVIJESTI ČAST I VJEČNA SLAVA!

Ante Glavor

 

Odgovori