Svečana večera u čast Predsjednice RH u Sydneyu

U hrvatskom klubu “Sydney” u ponedjeljak 14.8.2017. održana je svečana večera u čast Predsjednice RH gospodje Kolinde Grabar Kitarović u svečano ukrašenoj velikoj dvorani pred oko skoro devet stotina gostiju i oko tri stotine članova folklornih društava u NSW koje je na kraju večeri Predsjednica RH odlikovala svojom Poveljom “ za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja i znanosti te očuvanja hrvatskog identiteta u Australiji”.

Sam program svečane večere vodili su Jasna Novak Milić i Mark Bosnić. Na samom početku nakon izvodjenja državnih himni Australije i Hrvatske u izvedbi HPG ”Vukovar” prisutnima se obratio predsjednik kluba “Sydney” g. Ivan Špehar, te fra Ivo Tadić u ime Hrvatskih katoličkih centara u NSW te blagoslovio ukusnu i bogatu večeru. Zatim su nastupila folklorna društva “Vukovar” s plesom iz Gorskog Kotara, te HFG “Mladi Frankopani” plesom iz Ražanca, HFG “Sydney” plesom i pjesmom iz Slavonije i Baranje te HFG “Canberra” plesom iz Medjimurja. Nakon toga prisutnima se obratio g. John Gavljak, predsjednik Zaklade hrvatskih studija s dobrodošlicom u ime hrvatske zajednice Sydneya i NSW-a.

Nakon gospodina Gavljaka Predsednica RH gospodja Kolinda Grabar Kitarović obratila se hrvatskoj zajednici i australskim prijateljima. Nakon kraćeg prigodnog Predsjedničkog govora nastavljen je kulturno-umjetnički program – tj. recitacija “Molitva za Hrvatsku” Hrvatske dječje škole “Fra Rok Romac”, zatim HFG “Braća Radić” plesom iz Podravine, zatim Dundas Hrvatska Adventistička crkva iz Sydneya- izvedbom pjesme “Ribar”, HFG “Lindjo” plesom iz Baranje, HFG “Domovina” plesom iz Jaskanskog Prigorja, Hrvatske dječje škole SOHEŠ (Bonnyrigg, Beverl Hills, Braća Radić) s dvije recitacije te HFG “Zagreb” iz Wollongonga plesom iz Bosne.

Večera koje je počela oko 7 navečer dolaskom Predsjednice završila je oko 11 h njenim odlaskom. Bila je to večer za pamćenje pogotovo onim malo starijim koji se sjećaju slične večere s Prvim predsjednikom RH u Sydneyu dr. Tudjmanom prije 22 godine, točnije 1995 godine.

Odgovori