Svečano proslavljen blagdan Svetog Antuna u Sydneyu

 

Sveti Antun Padovanski rodio se u glavnom gradu Portugala- Lisabonu krajem 12. stoljeća oko godine 1195 Anno Domini. Na krštenju dobio je ime Fernando odnosno Ferdinand. Poticao je iz plemenite  lisabonske obitelji. Kada mu je bilo dvadeset godina stupio je u red “Kanonika sv. Augustina” u samostanu Sv. Vinka kod Lisabona gdje je i zaredjen za svećenika 1219. Kada je stupio u red svetog Franje uzeo je ime Antun po sv. Antunu Pustinjaku. Umro je u talijanskom gradu Padovi. U tom gradu se nalazi i svečev grob u veličanstvenoj bazilici “Il Santo”. Prije smrti je u vidjenju ugledao Gospodina, a izdahnuo je u petak, 13. Lipnja 1231 predvečer pjevajući himan “O Gloriosa Domina”. Sv. Antunu pripisuju se mnoga čudesa, a pobožni puk njemu u čast posebno slavi utorke jer je bio pokopan u utorak 17. lipnja 1231 i što se tog dana dogodilo više velikih čudesa. Crkva slavi Sv. Antuna Padovanskog 13. lipnja kao svetca cijeloga svijeta. U hrvatskom narodu proširena su imena – Antun, Ante, Antonija te blago narodu kojemu je Sv. Antun Padovanski zagovornik i zaštitnik kod trona Svevišnjega.

Na sam blagdan u utorak, 13. lipnja 2017. služene su svete mise u 9, 11 i 7 sati navečer u HKC “Sv. Antuna” u Summer Hillsu u četvrti velegrada Sydneya. Glavno misno slavlje u 11h bilo je veličanstveno u prepunoj crkvi i predvorju uz devet svećenika; fra Miroslava Jelića iz Canberre, fra Vladu Novaka, Fra Matu Mučkalovića, Fra Zvonimira Križanovića, fra Mateja Jovanovca iz Hrvatske, fra Josipa Kešinu, Fra Euzebija, fra Ivu i fra Darka Žnidaršića iz slovenske katoličke crkve Sv. Rafaela u Sydneyu. Svetu misu je predvodio fra Miroslav te izgovorio velebnu propovijed za pamćenje.

Braća franjevci su ovim misnim slavljem sve nas približili bliže Sv. Antunu Padovanskom zagovorniku našem pred Svevišnjim. Sveti Anto moli za nas!

Tekst : Ante Glavor

Slika: Vinko Bezić

Odgovori