Sydney protiv Istanbulske konvencije

U Hrvatskoj se političke napetosti uzrokovane nasilnim pokušajem ratificiranja tzv. “Istanbulske konvencije” od strane premijera Plenkovića ne smiruju, i  najznačajniji dogadjaj u tjednu koji nam slijedi biti će protestni skup u Splitu na rivi u četvrtak – 12.4. gdje će se okupiti većinska domoljubna Hrvatska nasuprot HDZ-ovim “dubokim kršćanima’ i njihovom vodji premijeru Plenkoviću.

Zanimljivo je i da je Katolička crkva u Hrvatskoj, tj. zagrebačka nadbiskupija  pozvala na molitvu za Hrvatsku, prvi valjda takav javni vapaj za molitvom kakav se nije dogodio još od početaka Domovinskog rata.  Sve je to zapravo na neki način “iznudjeno” i potaknuto zbog velikog bunta vjernika kojem smo mogli svjedočiti ovih dana koji su nakon uskrsnog slikanja kardinala Bozanića s premijerom Plenkovićem te intervijua nadbiskupa Puljića za HKR koji je dan kasnije morao “interpretirati” što je rekao i stvarno mislio –poručili poslije dugo vremena iz “vjerničke baze” jasno i glasno  “centrali” na Kaptolu – “sada je dosta”, “prestanite se družiti s političarima i prodavati nas”, “zaštite nas i našu djecu” , “čime vas drže i ucjenjuju?”.

Mate Knezović, poznati zagrebački odvjetnik i zauzeti katolik ovako kaže – “Lijepo da nas kardinal poziva na molitvu. Rado se pridružujem. Još nedostaje odlučnosti da se one koji su na Vladi glasovali za Istanbulsku više ne smatra katolicima, da im se uskrati pričest i drugi sakramenti te da ih se, sukladno Kanonskom pravu, ekskomunicira. Njihova sablazan je javna i opća.

Saborske zastupnike koji se smatraju katolicima unaprijed bi trebalo upozoriti na ekskomunikaciju ako budu glasovali za IK.

Osobno sam uputio takav zahtjev Nadbiskupiji zagrebačkoj. Vidio sam da, iz najužih kardinalovih krugova, postoje takva promišljanja. Ako kardinal poduzme odlučne korake (poziv na molitvu to još nije) mogao bi se pokazati kao istinski vođa hrvatskog katoličkog naroda i njegov branitelj u ovim strašnim vremenima”.

No za povijest će ostati i zapisano da je prvi prosvjed protiv Istanbulske konvencije u Hrvata održan u Sydneyu o čemu i pišemo u ovom broju.

Takodjer u ovom broju pozivamo sve Hrvatice i Hrvate iz Sydneya da se pridruže dobrotvornoj zabavi u sljedeću nedjelju, 15.4. u hrvatskom klubu “Sydney” u korist izgradnje crkve “Sv. Leopolda Mandića” na Gold Coastu.

 

Za dom spremni Hrvatska!

 

Advance Australia Fair!

 

Petar Mamić

Odgovori