Video: Slobodan Praljak je vitez hrvatske dijaspore u Australiji

Širom Australije odana je počast hrvatskom generalu i generalu HVO-a Slobodanu Praljku. Hrvatice i Hrvati su molitvom, paljenjem svijeća, i prigodnim akademijama obilježili život i smrt ovog hrabrog domoljuba. Posebno je svečano i dirljivo bilo u Sydneyu gdje se je hrvatska zajednica na poticaj gospodje Gordane Anić u ovu subotu, 9.12. okupila na nogometnom stadionu sydnejske Croatie – Sydney United 58FC u 4.30PM.

Predsjednik kluba “Kralj Tomislav” gospodin Tomislav Lerotić je pročitao nazočnom okupljenom mnoštvu otvoreno pismo hrvatske dijaspore u Australiji – hrvatskim vlastima u kojem se traži da se haška optužnica u potpunosti odbaci, te se traži od hrvatskih političara da se ispričaju jer su rekli javno – premijer Plenković i predsjednica Kolinda a i mnogi drugi da prihvaćaju i poštuju presudu. Australske Hrvatice i Hrvati u potpunosti odbacuju tu lažnu optužbu lažnog suda.

Nakon čitanja pisma koje su svojim potpisima ovjerile stotine Hrvatica i Hrvata, koji su došli to poslijepodne na stadion riječ je uzeo poznati i ugledni član naše zajednice Marko Franović koji je u svom kratkom i emotivnom govoru upitao nazočne da li su spremni da se Slobodana Praljka proglasi vitezom. Na gromoglasni odgovor i potvrdu sa glavne tribine gdje je bila većina okupljenih –  hrvatska dijaspora u Australiji je Slobodana Praljka proglasila hrvatskim vitezom – koji je svoj život položio za svoju domovinu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Nakon molitve i pjesme “Bože čuvaj Hrvatsku” stotine Hrvatica i Hrvata, mladih i starih uz hrvatske zastave i transparente o Slobodan Praljku kao heroju uz pjesmu i molitvu uputilo se pješke uz pratnju mnogobrojnih policijskih vozila iz hrvatskog kluba “Kralj Tomislav” do hrvatske crkve “Sv. Nikole Tavelića” u St. Johns Parku.

Nakon četrdeset minuta hoda i oko četri kilometra kroz Edensor Park, tj. zapadni dio Sydneya u kojem živi najmnogobrojnija hrvatska zajednica u ovom gradu održana je i sveta misa uz svećenike iz sva četri hrvatska katolička centra a poslije svete mise hrvatski branitelji su položili svijeće i cvijeće uz kapelicu Gospe Trsatske koja se nalazi u dvorištu crkve.

Hrvatski generale i viteže hrvatske dijaspore u Australiji neka ti je vječna slava i hvala!

Ti si Nikola Šubić Zrinski naših dana, a tvoje herojstvo, hrabrost i žrtvu nikada nećemo zaboraviti! Tvoje Hrvatice i Hrvati Australije.

Napisao i snimio: Petar Mamić

Odgovori