Video- Žan Manhič u Bujici: “Ponosan sam kad me nazivaju slovenskim Hasanbegovićem”

-Nikada nisam huškao na rat s Hrvatskom, huškači su ljevičari na čelu s Cerarom, mi na desnici to ne radimo – izjavio je u Bujici slovenski političar Žan Mahnič i otkrio da mu je službeno potvrđeno kako u slovenskoj obavještajnoj agenciji SOVA-i radi 20 posto agenata nasljeđenih iz Udbe!

Gost Bujice na Z1 i devet pridruženih televizija bio je Žan Mahnič, predsjednik Odbora za obranu slovenskog parlamenta i član Slovenske demokratske stranke Janeza Janše. Upravo je on prije desetak dana sazvao sjednicu spomenutog odbora o spremnosti slovenske vojske, što je diglo na noge Hrvatsku, ali je sada jasno poručio:

– Huškači su vođe ljevice Cerar i Erjavec, u klasičnom spinu izokrenuli su priču jer su htjeli dobiti simpatije kod birača, ne znaju kako implemantirati arbitražu pa pokušavaju posvađati dva prijateljska naroda! To je bio ‘fake news’ premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca. Slovenska ljevica je za vrijeme arbitraže cijelo vrijeme zaoštravala retoriku protiv Hrvatske. Oni nemaju rješenja kako implementirati odluku Arbitražnog suda, dok hrvatska Vlada i Predsjednica pozivaju na dogovor i strpljenje, Cerar i Erjavec poručuju da nemaju strpljenja i da Hrvatska razumije samo takav jezik te da će jednostrano implementirati odluku. Nas je zanimalo što će učiniti ako dođe do incidenata zbog takvog ponašanja i jesu li spremni za njih? Vojska djeluje i u miru, pomagala je policiji na granici za vrijeme migrantske krize, stoga nas je zanimalo kakvi su scenariji ako dođe do konflikta na granici. Na to su Cerar i Erjavec rekli da se huška i zvecka oružjem. Oni su ti koji su htjeli potaknuti i zaoštriti retoriku protiv Hrvatske, a mi smo samo prokazali netolerantnu ljevicu – objasnio je Mahnič.

 

“Muče nas slični problemi, jedan od glavnih je lustracija”

Mahnič je glavnim krivcima za stanje u Sloveniji označio moćne ostatke jugoslavenskog komunističkog režima koji su još itekako utjecajni u susjednoj zemlji. Pohvalio je Zlatka Hasanbegovića jer je uspio skinuti Tita iz Zagreba.

-Glavni problem Slovenije je, a vjerujem i Hrvatske, što nismo proveli lustraciju. Centralni komitet Savez komunista Slovenije zamijenio je Forum 21 na čijem je čelu Milan Kučan, a okuplja bivše članove slovenskog CK! Ispred predsjedničke palače stoji nam kip Borisa Kidriča, koji je rekao da je pobjeda i ako ostane samo pet Slovenaca, ali da su oni komunisti. Da ne govorimo koliko je zbog toga Hrvata u slovenskoj zemlji, imamo više od 600 masovnih grobnica u kojima leže Hrvati, Slovenci i drugi narodi koje su ubijali komunisti. Od dva milijuna Slovenaca, pola milijuna je dijaspora, a većina je otišla zbog komunističkog režima! Kada god smo pokušali skinuti Titove kipove i promijeniti njegove ulice, ljevičari su nas prozvali i uvijek preglasali – rezolutan  je Mahnič, a na pitanje smeta li mu što ga neki mediji sada nazivaju “slovenskim Hasanbegoviće”, spremno je odgovorio: “Ni najmanje”!

Manhič je istaknuo kako su u Sloveniji dominantni režimski ljevičarski mediji, mediji Foruma 21.

-Kada je Slovenija predsjedala Europskom unijom, 571 novinar potpisao je peticiju da Janšina Vlada zatire medije i da pada medijska sloboda, da se loše odnosimo prema Romima i slično… Danas šute, iako su medijske slobode u padu i na najnižoj razini od kada postoji Slovenija – objasnio je.

 

“Nastup Riblje Čorbe na dan pada Vukovara u Ljubljani velika je sramota za Sloveniju”

Slovenski parlamentarac dao je jasnu podršku Marku Perkoviću Thompsonu kojemu je, kako je rekao “političkim dekretom zabranjen koncert u Mariboru, 2017. godine u zemlji Europske unije”.

-Slobodno mogu reći da sam osobno htio doći na koncert, ali to mi je zabranila Vlada Mire Cerara! Prvi put u povijesti Slovenije dogodilo se da su predsjednik države, vlade i parlamenta izrazili mišljenje da takvog koncerta ne smije biti. Našim ljevičarima puna su usta tolerancije, no kada smo htjeli Thompsonov koncert, zabranili su ga! Koncerte zabranjuju socijalističke oaze poput Sjeverne Koreje i Venezuele, a u europskim demokratskim zemljama to se ne bi smjelo događati! Zabrana je žalosna, no to nije odraz stanja prave Slovenije. Da je bio koncert koji bi promovirao socijalizam i na kojem bi se pjevalo o Jugoslaviji i Titu, bio bi dozvoljen – rekao je Mahnič i osudio najavljeni nastup deklariranog četnika Bore Čorbe u Ljubljani baš 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

-To se događa jer je slovenska ljevica bliža Srbiji nego Hrvatskoj. Thompsonova glazba je domoljubna, poštujemo svačije domoljublje. Pitali smo u parlamentu zašto su zabranili Thompsona, ali ne i Zbor Crvene armije koja propagira staljinizam i crvenu zvijezdu koja je pobila 20 milijuna ljudi, ali takvi koncerti su na žalost dobrodošli u našoj zemlji – nastavio je.

 

“Tražit ću odgovor zašto je skinuta ploča na kojoj je ime poginulog slovenskog HOS-ovca”

Bujanec je spomenuo Slavka Jagera iz Maribora, koji je imao 25 godina kada je došao braniti Hrvatsku i pristupio HOS-u. Četnici su ga zarobili u zapadnoj Slavoniji, krvavo su ga mučili, u njegovo tijelo ispalili 76 metaka, a prije toga šarafcigerom mu izvadili oči. Nadimak mu je bio “Slovenac”, a njegovo ime nalazi se na ploči 11-orici HOS-ovaca, istoj onoj za koju je Vesna Pusić rekla da bi je šarafcigerom trebalo maknuti i koja je na kraju maknuta iz Jasenovca,

-Pozabavit ću se tim pitanjem, a kada dobijem sve podatke, slovenskoj Vladi postavit ću zastupničko pitanje kako će reagirati prema hrvatskoj Vladi,- jasan je bio Mahnič.

Na Bujančev upit kako bi se na slovenskom reklo ‘Za dom spremni’, rekao je da takvog pozdrava nemaju, ali da nekima u Sloveniji čak smeta državna zastava.

-Imali smo koncert Svetlane Makarovič naziva ‘Nosit ću crvenu zvijezdu’, gdje je došla skupina prosvjednika sa slovenskim zastavama. Dobili su policijske prijave uz obrazloženje da su provocirali, a imali su samo slovensku državnu zastavu – iznio je šokantni podatak Mahnič, na što je Bujanec dodao:

-Pa vi ste gori od nas! Ovdje im smeta prvo bijelo polje na povijesnoj zastavi, a kod vas brane čak i službenu!

 

“Nećemo dopustiti da Srbi dobiju zastupnika u parlametu!”

Žan Mahnič je usporedio situaciju sa zastupnicima manjina u slovenskom  i hrvatskom parlamentu te primjetio da je Hrvatska jedina članica EU u kojoj manjine ucjenjuju Vladu.

-Mi u parlamentu imamo 2 manjinska zastupnika, a vi 8! Uobičajeno je da manjine u Sloveniji podržavaju Vladu. Potpisuje se ugovor s talijanskom i mađarskom nacionalnom manjinom, no kada bi došlo do toga da su oni jezičac na vagi, ne bi glasovali. Srbi sada traže svog, trećeg manjinskog zastupnika! Poznajem mnoge Srbe koji smatraju da ne trebaju imati predstavnika jer su oni ekonomska emigracija, ali ipak postoji inicijativa da se to dogodi. U Cerarovoj stranci pet je ili šest zastupnika koji čine tzv. Jugoklub u parlamentu i žele da manjine dobiju još više mjesta. Istog je stava i stranka Združena ljevica, lijevi ekstremisti koji veličaju crvenu zvijezdu. Mi to ne podupiremo, a u rezoluciji SDS-a upozorili smo što bi se lako moglo dogoditi;  da ljevica dobije dvije trećine u parlamentu, a onda može mijenjati ustav i ubaciti nove manjine u parlament – oštar je prema oporbi Mahnič.

“Hrvatska je jedina članica EU u kojoj manjine ucijenjuju Vladu”

Voditelja Bujice zanimao je i podatak koliko udbaša radi u slovenskoj obavještajnoj agenciji – SOVA-i, za što je dobio vrlo konkretan odgovor.

-Radi ih 20 posto! Kako sam došao do tog broja? Jednostavno, postavio sam zastupničko pitanje Vladi koliko u SOVA-i radi bivših članova Udbe. Dobio sam službeni odgovor – 20 posto! -odgovorio je te na kraju emisije poslao jasnu poruku vlastodršcima u Sloveniji:

-Imaju medije, banke, sve društvene podsustave! Predsjednik Vrhovnog suda bio je Branko Masleša koji je svojedobno izjavio da JNA trebala pobjediti u Sloveniji, a Kučan je rekao da osamostaljenje Slovenije nikada nije bila njegova osobna opcija. Sloveniju je otela udbomafija, a sve zato što nismo proveli lustraciju!

CIJELU BUJICU POGLEDAJTE OVDJE:

 

Odgovori