VRATIMO NADU ZAVIČAJU!

Dvodnevna manifestacija pod nazivom Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine, će se održat od 7. do 8. srpnja u Zagrebu. Kroz ovaj projekt želja nam je približiti bogatu baštinu Hrvata iz BiH, koji djeluju kroz zajednice, kulturno-umjetnička društava, klubove, udruge i župe porijeklom iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Hrvatskoj.

Župa Svete Marije Anđeoske – Sesvetska Sopnica

PROGRAM:

Subota 7. srpnja 2018.

– 19 sati: Hrvatska matica iseljenika, susret s kardinalom Vinkom Puljićem i hrvatskim članom predsjedništva BiH, dr. Draganom Čovićem te zajedničko gledanje utakmice ponosne nam hrvatske reperezentacije u Klubu Matis,  pored ulaza u Hrvatsku maticu iseljenika. Iz tih je razloga svečana smotra tradicijske kulture, nošnje, umjetnosti i običaja kroz pjesmu i ples, koja je trebala biti održana u 21.00 sati na GORNJOGRADSOJ LJETNOJ POZORNICI, Trg sv. Katarine, prebačena za nedjelju.

Nedjelja 8. srpnja 2018.

– 11.00 sati – samostansko-župna crkva Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici/Zagreb, Euharistijsko slavlje – predslavi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Misi će nazočiti predstavnici političkog i javnog života Hrvatske i BiH

– 13 sati – svečana smotra tradicijske kulture, nošnje, umjetnosti i običaja kroz pjesmu i ples te predstavljanje bogate baštine zavičajnih zajednica Hrvata iz BiH u Hrvatskoj – svečani program na pozornici pokraj crkve uz druženje (predviđeno trajanje do 18 sati)

Organizatori su HRVATSKA MATICA ISELJENIKA, UBH PRSTEN, ŽUPA SVETE MARIJE ANĐEOSKE i ZAJEDNICA HRVATA Bosne i Hercegovine, te udruge, klubovi i društva, pod zajedničkim sloganom: VRATIMO NADU ZAVIČAJU!

Pokrovitelji manifestacije su SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE, GRAD ZAGREB i gradonačelnik Milan Bandić.

Dani kulturno-vjerske baštine Hrvata Bosne i Hercegovine, Zagreb 2018. priređuju se s ciljem međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta. Od iznimne je važnosti očuvanje tradicijske kulture Hrvata u pojedinim zemljama, jer ta baština je vrijedna, ne samo zbog svoje raznolikosti i identitetske važnosti, nego i što tradicijski običaji, kako vjerski, tako i kulturni, često čuvaju vrlo stare sadržaje, pa i neke koje više ne nalazimo u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini.

Zanimanje za sudjelovanje na ovakvoj manifestaciji iskazali su predstavnici preko dvadeset  zavičajnih Zajednica, udruga i klubova BiH, gdje se okupljaju Hrvati koji žive u Hrvatskoj.

 

Odgovori