Hrvati koji će obratiti Australiju i cijeli svijet

Prva nacionalna konferencija hrvatskih katoličkih muškaraca Australije održana je pretprošlkog vikenda u “Benedict XVI Centru za Duhovne obnove” u Grose Vale kraj Sydneya svakako je dogadjaj tjedna za hrvatsku zajednicu u Australiji i prva vijest u našem tjedniku. Druga jednako velika vijest je predstavljanje i promocija knjige Hamisha McDonalda “Opravdana sumnja” o tzv. “Hrvatskoj šestorci” u Canberri i Sydneyu o čemu donosimo izvještaj naše novinarke Ine Vukić.

“Dajte mi  100 000 Hrvata i ja ću osvojiti svijet” rekao je jednom prilikom poznati osvajač francuski car Napoleon a na kraju Konferencije katoličkih muškaraca Hrvata u Australiji – jedan od organizatora Jakov Periša to je spomenuo te nastavio – “dajte mi pedeset hrvatskih muškaraca katolika u Australiji” a neki od nazočnih su misao završili sa – “…i ja ću obratiti i plamenom Duha Svetoga zapaliti Australiju i cijeli svijet”.

Pedeset hrvatskih muškaraca medju kojima sam bio i ja doživjeli su snažna osobna iskustva i očitovanja Vjere, mnogi su svjedočili da su im to bili najbolji dani u životu, a i moje osobno iskustvo je da su mi to bila svakako tri najbolja dana u mojih sada već osam australskih godina života na ovom kontinentu.

Tako je to dakle bilo snažno i jako te Bogom i muškom snagom zajedništva nadahnuto iskustvo.

A što znači kada Bog nadahne i zapali svojim plamenom makar jednog hrvatskog katolika u Australiji svjedoči nam primjer 78-godišnjeg lidera hrvatske zajednice u Australiji koji neumorno godinama ulaže vrijeme, snagu i novac u svoju zajednicu a plod čega je medju ostalim tisak, promocija i sve popratne aktivnosti kao reklama i praćenje nove knjige o tzv. “Hrvatskoj šestorci”. Ime tog Hrvata ne moram spominjati no vi ga znate i čuli ste ga mnoga puta zar ne?

Kada dakle jedan čovjek može činiti tolika silna djela u našoj zajednici pokušajte zamisliti što može učiniti takvih sličnih njemu pedeset svaki na svoj način? Ili možda stotinu koliko će se ako Bog da okupiti sljedeće godine na drugom takvom okupljanju?

Svima nama su doista potrebne “duhovne vježbe” u životu da si znamo odgovoriti kuda naš život ide, u kojem pravcu, i koje su vrijednosti i smisao našeg življenja.

Ne znati odgovoriti na ova pitanja znači glavinjanje i mučno posrtanje kroz život, kako osobni, tako i obiteljski, društveni i državni.

Bog, obitelj, Domovina – ispravan je poredak, kako su svjedočili i u oduševljenju opet prepoznali pedeset muškaraca Hrvata na svojoj konferenciji kraj Sydneya a to iskustvo će vjerujem znati podijeliti i u svojim obiteljima i u svojoj zajednici širom Australije, jer bilo ih je i iz Wollongonga, Melbourna a jedan kao naš Ile Braovac došao je i iz Kanade a svemu je poseban blagoslov bio pater Ike koji nas je svojim dolaskom iz Hrvatske na poseban način počastio i svoje bogatstvo Duha i Evandjelja podijelio s nama.

Hrvatski muževi Australije okupimo se. Zajedno smo jači!

Zaštitimo naše vrijednosti – našu Vjeru, naše Obitelji, našu državu Australiju te našu drugu Domovinu – Hrvatsku!

Piše: Petar Mamić

Odgovori