Komemorativna akademija za Bleiburške žrtve u HKD”Bosna”

Komemorativna  akademija za Blajburške žrtve održana je 26. svibnja 2019. u HKD “Bosna”. U društvu velikog broja  Hrvatica i Hrvata kraj spomenika u HKD “Bosna” održan je prvi dio programa, položen je vjenac a to su napravili Slavko Subjak i Božo Ojvan. Svijeće su stavili Rade Prusac, Pero Miličević, Milkica Zrinski, Josip Svržnjak i Danko Lisica. Cvijeće, tj. ruže položile su Iva Miličević i Marica Jurišić.

Stijeg na pola jarbola uz zvuke mirozova položio je Ivan Nikšić. Molitvu i blagoslov predvodio je fra Smiljan Barišić, te uz hrvatsku himnu i minutu šutnje za sve domoljube koji su u obrani Domovine ugradili svoje živote posebno  domoljubima koji su živote dali na Blajburškom polju. Nakon toga smo se vratili u uredjenu dvoranu na drugi dio programa koji je vodila gospodja Ljiljana Herceg.

Na početku drugog dijela programa gdja. Herceg je pozdravila sve prisutne. Zatim se nazočnima obratio fra Smiljan Berišić čiji je emotivni govor mnogima natjerao suze na oči. Drugi govornik bio je Slavko Subjak, povjerenik HSP-a 1861 koji je govorio o žrtvama Blajburga.

Treći govornik je bio Jakov Bošnjak koji je uz par riječi recitirao recitaciju o dogadjajima ondašnjeg doba.

Četvrti govornik gdja Ljiljana Herceg opisala je opsežno dogadjanje Bleiburške tragedije i Križnih putova, te se po završetku zahvalila svim prisutnima na dolasku. Takodjer je zahvalila Upravnom odboru HKD Bosna na bratskoj i rodoljubnoj suradnji a posebno gospodji Veroniki Šimović koja je u svemu pomagala.

 Program je nastavljen dalje uz bogatu domaću kuhinju, hladna pića te prijateljske razgovore.

Uz hrvatski pozdrav – Bog i Hrvati!

Izvjestitelj – Lj. Herceg

Odgovori