OPROŠTAJNA VEČER SA GENERALNIM KONZULOM REPUBLIKE HRVATSKE u SYDNEY-u

U petak 31. kolovoza, ove Gospodnje godine 2018. priređena je oproštajna večer sa Generalnim konzulom R. Hrvatske, Njegovom Ekselencijom HRVOJEM PETRUŠIĆEM.  U H. D. „SYDNEY“ u četvrti velegrada Sydney-a, u PUNCHBOWLU.

A koji je obnašao časnu diplomatsku službu, kao diplomat R. Hrvatske na petom kontinentu, ispod zvijezda Južnoga križa – Australiji; Sydneyu, Perthu, Sydneyu.  Časno i dostojanstveno u interesu hrvatske države, hrvatskog naroda i hrvatskog nacionalnog bića.

U organizaciji UJEDINJENIH HRVATSKIH KLUBOVA u N.S.W., i hrvatskom zajednicom, priređena je ova oproštajna večer, kao čin zahvalnosti, Generalnom konzulu R. Hrvatske HRVOJU PETRUŠIĆU sa štovanom suprugom ROMANOM, koji odlaze u domovinu Hrvatsku..

Na večeri su bili nazočni predsjednici hrvatskih klubova, kao i ini  uglednici iz hrvatske zajednice, osoblje iz Generalnog konzulata R. Hrvatske, kao i dva hrvatska svećenika: FRA IVO TADIĆ i FRA JOSIP KEŠINA.

Večera je bila veličanstvena, uz obilje morskih plodova i inih pečenih delicija, kao da smo se nalazili na nekoj LUKULSKOJ gozbi u starome Rimu.

Pozdravne i oproštajne govore upputili su Generalnom konzulu PETRUŠIĆU i supruzi ROMANI, slijedeća gospoda: TOMISLAV LEROTIĆ, predsjednik H.K. „KRALJ TOMISLAV“,  IVAN ŠPEHAR, poslovni čovjek i predsjednik H. D. „SYDNEY“ i ANTE GLAVOR, predsjednik HRVATSKOG AUSTRALSKOG LITERARNOG I UMJETNIČKOG DRUŠTVA i dopredsjednik HRVATSKOG ARHIVA AUSTRALIE Inc..

A kao duhovni pokretač „SPIRITUS MOVENS“ ove večeri bio je jedan od organizatora iz uprave H.D. „SYDNEY“ g. ZVONIMIR KURTOVIĆ.  Generalni konzul R. Hrvatske HRVOJE PETRUŠIĆ, u svojemu govoru sjetio se je minulih godina i svoje diplomatske službe.

A koju je obnasšao časno sa ljubavi i ENTUZIJAZMOM za svoju HRVATSKU DRŽAVU i narod svoj.

A te Njegove riječi, bile su izgovorene iz Njegove duše, a koje su rasule rodoljubni plamen po dušama, okupljenog večerašnjeg društva.  Sjetili smo se, da smo sretna generacija, koja je doživjela i sudjelovala u obnovi – VJEČNE HRVATSKE DRŽAVE, a za kojom su težili i žudjeli staleži i naraštaji kroz stoljeća.

I ova večer ostati će namu trajnoj uspomeni.  A kako i nebi, kada znamo da HRVATI danas imaju svoju državu, svoj novac, svoju vojsku i svoju diplomaciju – ŽIVJELI GOSPODINE KONZULE.

TEKST, Ante Glavor

FOTO, ZORICA MARUŠIĆ

Odgovori