PRINCIP STALNOG TRENINGA

Stalni trening, neprekidni trening. Već davno su Crobran Majstori došli do otkrića da je put do majstorstva moguć samo kroz stalni i svakodnevni trening. Još i više kroz trening od više puta dnevno. Kako je to moguće ostvariti danas. Pa uz malo neslomljive volje, duha ne predaje, Hrvatskog Nepobjedivog Ratničkog Duha moguće je.

U vašem treningu koji se odvija tri ili dva puta tjedno ili jedanput tjedno zbog vaših obaveza napredak je ograničen i usporen. Taj napredak može biti puno bolji i brži a vi puno jači, čvršći, izdržljiviji i svestraniji uz vrlo jednostavna   način dodavanja treninga u vaš svakodnevni  život.

Da bi bolje i brža napredovali u Crobran vještinama bez obzira na službene treninge od tri puta tjedno vi morate vježbati svaki dan. Vi sami sa svojim samostalnim treningom. Jedino na taj  način ćete postati efikasni Crobran Majstori.

Ja osobno treniram uvijek i kroz cijeli dan i dio noći.  Svaki slobodni  trenutak  nešto odradim za svoj trening, ponekad samo jednostavno  razgibavanje ili 100 udaraca rukama ili malo tehnika sa nožem ili ovo ili one..gdje god da se nalazio..čak i na aerodromima koje u zadnje  vrijeme posjećujem često i moram tamo čekati let po 6-7 sati…mora u tom vremenu bit malo treninga..na primjer hodam sat vremena bez odmora, pa se malo razgibavam u nekom uglu, pa stojim u nevidljivom izdržaju koji jača noge a ništa se ne kuži da išta radiš, pa stišćem mišiće  nogu, trbuha, leđa, ruku, trupa, grudi…

Da bi držao  nivo soje vještine, da bi  ga svakodnevno poboljšavao i da bi svakodnevno napredovao bar za jedan mali stupanj ja moram stalno  vježbati. Tako morate i vi ako želite postići majstorstvo. To ne znači svaki dan ubijanje od treninga, to ponekad znači 100 udaraca dlanom u zid, malo nogama u zid ili drvo, malo rukama u kakvo drvo ili prepreku i eto ga, to ponekad znači 10,10,10,10 – sklekovi, leđnjaci, trbušnjaci, čučnjevi, nekad to znači izdržaji u niskim i težim stavovima.

Svakodnevni trening donosi sve moguće prednosti i otklanja stotine nedostataka. Kako to izvesti. Evo ovako:

Zadajte si ono što želite, što trebate i što morate trenirati kako bi poboljšali svoju vještinu i sposobnosti. Kad znate što vam treba vježbajte to svaki dan pomalo.

Svaki dan sklekovi, trbušnjaci, leđnjaci, čučnjevi. Svaki dan izdržaj u nekom stavu, svaki dan istezanje nogu i trupa, svaki dan  udarci u tvrde površine, svaki dan trčanje…ponekad napravite jaki trening  nečega od toga, ponekad lagani u trajanju od pet minuta i  to je dosta…ali da je svaki dan.

Ujutro prilikom ustajanja vježbe snage —sklekovi i ostalo, drugi  dan ujutro izdržaji  u stavovima. Pa tijekom dana nešto odradite kad možete drugo..udarce, istezanje i slično.

Oni koji imaju vremena i volje dignut  se ranije ujutro mogu svaki dan odraditi trčanje i vježbe snage i stavove i udarce i istezanje u trajanju od 30-40 minuta do sat vremena sve zajedno a sve prije odlaska na posao ili u školu – nema vam tu izgovora… sve je stvar vaše volje ili lijenosti.

Princip stalnog treninga se očituje i u parkiranju vozila, uvije parkirajte malo dalje od mjesta na koje idete da do tamo hodate i krećete su umjesto da se iskipate ispred ulaza, kad vidite stepenice, potrčite uz  njih lagano, ne vozite se liftom nego idite stepenicama i tako dalje… mislim da me kužite. Naravno ima dana kad se moraš iskipati ispred ulaza, kad moraš ići liftom, kad moraš polako hodat po stepenicama ali ima ikad ne moraš.

Pogledajte ideju, ako se puno vozite ili puno sjedite, uzmite jedan mali kamen okrugli veličine jajeta i sa njim  povremeno vježbajte ili u autu ili na poslu, prevrćući  ga u ruci, stišćući kao da ga hoćete zdrobit, cijelom rukom, pa svakim prstom pojedinačno pa sa svim prstima, pa premještanjem prstiju…

Pa svaki dan dodajte vježbu 10 pravaca ma gdje se nalazili ako  imate ppar sekundi mira.

Svaki dan napravite neki od kinezisa..i eto  treninga ili naprimjer dok usisavate kuću usisavajte u niskim stavovima što duže ili dok radite bilo što u kuhinji od  suđa do kuhanja, kuhajte i prerite posuđe i spremajte ga raznim borilačkim stavovima, pa malo odvintajte  sa noževima jer su tu na  dohvat ruke…vježbat se može uvijek i svagdje…čak i pod tušem pod  vrućom vodom, istežite mišiće.

Vaša mašta i volja su jednina ograničenja. Prilagodite svoje  vježbe vašem danu i vašem životu i vježbajte sve stalno  i svakodnevno i vaš napredak će biti brz, pouzdan, efikasan, vidljiv, primjetan i velik. Nemojte prenatrpavati treninge u jednom danu, ostavite i za drugi dan..ne mora se sve napraviti u jednom danu, možete raditi par stvari jedan dan, samo jednu drugi dan i tako mijenjati po vašim potrebama i vašem nivou znanja.

Ja čak nekad i navečer znam sam izvoditi tehnike na prazno, kao da imam napadača…pa onda i smislim pokoju novi fintu u svemu tome.

Stalni trening  se ostvaruje na ovaj gore način, ponekad jakim  treningom, ponekad sasvim laganim, nije uopće  važno, važno  je da se stalno i svakodnevno vježba. Na taj način postiže se Crobran Mjastorstvo.

Uz vaše redovne treninge kada uspijete ostvariti i svoj samostalni svakodnevni trening, vaše sposobnosti, mogućnosti i znanje svakodnevno raste. Znanost kaže – moderna znanost o vježbanju – Kineziologija—koje sam i ja profesor…kaže da je to nemoguće…da napredak ima određene granice, uvjete, geneteski je uvjetovan i tako dalje…sve se to možda  odnosi  na sportsko vježbanje jer oni u svom treningu nemaju kao prvo UDD- vježbe—sjećate se UM – DUH – DUŠA—nemaju Crobran Ratničko nasljeđe, nemaju duh ne predaje, nemaju Crobran Ratnički Duh. I nemaju ovaj  princip stalnog napretka svakodnevnim treningom..oni imaju periodizaciju koja ih ograničava vremenski i zato ne mogu napredovati kao mi.

Dokazi ove tvrdnje..ja sam ih dokazao sam sebi puno puta još na fakultetu gdje su nas mjerili najsuvremenijom opremom..jačine stiska, potiska,  pritiska, ravnotežu, brzinu, izdržljivost, kapcitete pluća, laktata, psihološka mjerenja…meni je sve to bilo zabavno jer kako cijeli život vježbam u ovom sustavu stalnog napretka moje su sposobnosti uvijek na vrlo visokom nivou…te sam im stalno kroz šalu govorio da im instrumenti nisu dovoljno baždareni da bi me izmjerili…pa oni pitaju…Krajačiću pa kako to misliš…a ja odogovaram..pa tako..sad ću vam pokazati…i stisnem napravu koja na kompjuteru mjeri moju  silu stiska toliko jako da i dugo da je ta krivulja „izašla iz ekrana van i u vis“…izvan njihove mjeren skale…i  umrem od smijeha..hahaha, tako  sam im se  igrao sa spravama za potiske, za brzinu za sve…zato jer ja sam Gogi ne možeš mene izmjerit…jer me to jako ljutilo…pogotovo kaj su ta mjerenja koristili za svoje znanstvene radove…

Nadalje vam znanost tvrdi da se brzina ne može povećati jer je urođena, kakvu imaš, imaš. A ja si razmišljam kad sam počeo vježbati bio sam spor, puno sporiji  u svemu nego sada sad sam brži i kad treniram brzinu postajem još brži…nešto tu ne štima..onda znanost kaže da..postaješ brži zbog tehnike i snage i izdržljivosti ali ti je brzina tvojih mišićnih vlakana ist i dalje (možda) ali meni razlog nije bitan nego krajnji rezultat…jer moj udarac rukom i nogom danas je xx brzine nakon 2 mjeseca treninga posvećenog povećanju te brzine brži je za skoro duplo…tako da se dosta znanstvenih principa ne može primijeniti na Crobran vještine, pogotovo principi koji tvrde ograničavajuće faktore.

U borilačkim vještinama uz uporni rad nemoguće postaje moguće jer se tu ne radi o samo  fizičkom treningu. Svakodnevni trening omogućuje i brže uvide u druge oblike energetskog postojanja, brži dolazak u harmoniju sa okolinom, prirodom, sa vjerovanjima vašima koja god ona bila, sa božanskom prirodom svijeta, sa dimenzijama postojanja izvan razumnog razumijevanja…a kad se u harmonije djeluje u tim dimenzijama dešavaju se čuda neviđena. Na primjer kad tako  vježbate svakodnevno  sve aspekte Crobrana i UDD i Fizičke i sve vam ide svojim tijekom primijetit ćete da vam se u nekim situacijama ..iznenadnim..bilo neki napadi, bilo opasnosti bilo kakave…tipa padanja grane, drveta, crijepa nekome na glavu ili vama, ili nezgodarije u prometu i vožnji bilo čega ili u sukobima bilo kakvima…primijetiti ćete kad se vi fokusirate na rješenje te krize da je sve oko  vas odjednom usporeno i sporo, da su svi prespori za vas i da vi svojom brzinom kretanja i svojim rješenjima nadmašujete sve te događaje bez problema i rješavate i spašavate i borite se i pobjeđujete i što god treba…a sve je to moguće zato  jer slijedite princip stalnog napredovanja..ili nije moguće ako ga ne slijedite…to stalno napredovanje kroz svakodnevni trening je toliko važno.

Znanstveno se tu može sada objašnjavati ta pojava  ovako ili onako ali znanost to  ne zna i ne može zapravo objasniti…jer uz sva mjerenja, podatke, oblike kretanja, znanstvena znanja o ljudskim mogućnostima ovo gore opisano je ustvari znanstveno nemoguće…A IPAK SE DOGAĐA I IPAK MI  TO MOŽEMO.  Takvih znanstveno nemoguće objašnjivih pojava  imate u Crobranu koliko god hoćete. One su moguće zato jer slijedimo princip svakodnevnog napretka u svim oblicima. One su moguće zato jer kad Crobran Ratnik krene u akciju on više ne postoji samo na ovoj fizičkoj zemaljskoj razini, nego postoji u više različitih dimenzija odjednom i zato može raditi što drugi ne mogu..no  to je već jedna druga tema.

Naravno da i sva moderna znanja nama danas trebaju i dobro dođu ali svatko  od nas je poseban, na vama je da nađete svoje posebnosti i brusite ih svojim svakodnevnim treningom, to je tajna vječnog napretka i vječne snage (snage u svemu ne samo fizičke snage, snage svega – uma, duha, duše, tijela, energije, tehnike…), jer put snage nema kraja, kako bi rekli naši prijatelji iz Šaolina.

Uglavnom recept za sve je vrlo jednostavan: Stalni Trening, uvijek i svugdje.

Crobran Osnivač, Gordan Krajačić, prof.

www.crobran.hr

Dostupni za seminare world-wide!

Odgovori