U Wollongongu obilježena 35-ta godišnjica izgradnje crkve i centra „Marija kraljica Hrvata“ i 8. godišnjica smrti fra Andreja Matoca

U nedjelju 28 Lipnja 2018 godine , svečano je obilježena 35-ta obljetnica izgradnje hrvatskog katoličkog centra „Marija kraljice Hrvata“ u Wollongongu i 8. obljetnica smrti far Andreja Matoca. Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koju je predvodio mjesni biskup Brian Mascord uz koncelebraciju voditelja misije fra Ive Tadić. Poslije misnog slavlja iz crkve se preselilo u crkvenu dvoranu gaje se nastavilo sa slavljem uz svečani ručak i kulturno zabavni program.

Na početku euharistijskog slavlja nazočne je pozdravio voditelj misije Fra Ivo Tadic, koji nije krio zadovoljstvo zbog proslave ove značajne obljetnice te je zahvalio voditeljima koji su u ovoj zajednici djelovali prije njega. Na poseban način se sjetio pokojnog Fra Andrea Matoc, koji je ovom misijom upravljao nekoliko godina te prvog voditelja, još uvijek živućeg, fra Stipe F. Šešelja, koji je u ovu zajednicu došao 1972. godine.. Nakon 11 godina od njegova dolaska među naš narod, ispunjena je njegova velika želja i naporima većine župljana otvoren je ovaj centar. Njemu u čast i zahvalnost ove godine nazvan je trg ispred dvorane njegovim imenom. I danas ovaj centar u potpunosti služi svojoj prvotnoj svrsi – okuplja i ujedinjuje Hrvate koji su tijekom proteklih desetljeća doselili u ovaj prekrasni dio svijeta iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kazao je Fra Ivo Tadic , te se obratio svima koji su došli na euharistijsko slavlje i biranim riječima podsjetio na važnost ovakvih okupljanja te ih posjetio na pokojnog fra Andreja Matoc koji nas je naputio prije 8 godina. Posebna mu je radost bila da kao voditelj ove zajednice pozdravi novoga biskupa, mons. Briana Mascorda, koji je peti biskup Wollongonga i koji je prvi put u našoj hrvatskoj zajednici, koja ga prima kao svojega oca i pastira, i koja mu je otvorila vrata svoje crkve, svojega centra, a iznad svega vrata svojih srdaca: „Naša malena, ali poznata zajednica, danas je ujedinjena u molitvi za Vašu uspješnu i blagoslovljenu službu. Zajedno kročimo Kristovim stazama, a na tom putu, ispunjenom ‘radostima i nadama, žalostima i tjeskobama’ u ime hrvatske zajednice izričem sinovsku odanost i blizinu. Ova zajednica, oče biskupe, ljubi i slavi Boga onako kako su to činili Hrvati od stoljeća sedmoga, uvijek vjerni Petrovoj stolici i svetoj Crkvi katoličkoj. Hrvatski jezik, bogata kultura, slavna povijest danas su zastupljene u ljudima koji stoje pred Vama, u ljudima koji čine da mozaik ove biskupije još ljepše i jasnije sjaji Po ovoj svetoj misi učvršćujemo naše jedinstvo, našu vjeru i predanost Bogu, koji neka posveti našu povijest, sadašnjost i budućnost, naše očeve i majke, naše obitelji i cijelu nam biskupiju“. Nakon euharistijskog slavlja fra Ivo Tadić uputio je riječi hvale biskupu, mons. Brianu Mascordu,. te ga je pozvao u dvoranu na svečani ručak Poslije svečanog ručka okupljenima se obratio biskup i zahvalio na svemu onome što su do sada uradili, te se od srca zahvalio na pozivu, i naglasio važnost ove crkve za sve vjernike koji istinski žive svoju katoličku vjeru, nakon čega mu je fra Ivo uručio prigodne darove.

Obljetnicu izgradnje crkve u Wollongongu župljanima je čestitao i novi generalni konzul u Sydneyu, gospodin Ivica Glasnović, te se zahvalio domaćinu na pozivu i na služenju Hrvatima Wollongonga. Posebne pozdrave uputio je u ime predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović i u ima premijer gospodina Andera Plenkovića. Naglasio je i to da je ovdje u svojstvu generalnog konzula a želja mu je da bude i dio hrvatske zajednice, kojoj stoji na raspolaganju te da bude dio nas. Njegov emotivni govor okupljeni su nagradili velikim pljeskom. Na kraju se još jednom svima zahvalio fra Ivo sa naglaskom da sva događanja u i oko ovog Hrvatskog katoličkog centra imaju smisao ako ispunjaju osnovno poslanje Crkve a to je stavljanje svetih sakramenata na prvo mjesto koji nas vode ka Kristu i zaželio da za 15. godina obilježe 50. godišnjicu uz još veći broj župljana. Službeni dio programa završen je molitvom sv. Franje Asiškog: Neka mi Gospodin podari smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrost da ih razlikujem.

Tokom dana bilo je puno je lijepih i emotivnih priča od onih koji se prisjećaju tih davnih dana kad su svi disali jednim plućima, jer da nije bilo tolike ljubavi prema Hrvatskoj, Hrvatima i katoličkoj ne bi bilo moguće izgraditi ovaj predivni Hrvatski katolički centar „Marija kraljica Hrvata“.

Tekst I.G.

Odgovori