Dječji disko i Kiki bonboni na proslavi Dana državnosti u školi “Dr. Ante Starčević” u Sydneyu

‘Malo nas je, al nas ima’! Tako su u duetu otpjevali Boris Novković i pokojni Dino Dvornik, i taj stih istinski opisuje našu malu, ali u srcu veliku školu i proslavu koju smo priredili u subotu 24.06.2017. Bilo je prekrasno vidjeti 60-ak djece odjevene u  hrvatske boje i prigodne dresove, ushićene za početak slavlja.

Djeca su s radošću ulazila u razred, iznenađena novim izgledom učionice koja je bila prigodno uređena hrvatskim zastavama i drugim hrvatskim obilježjima, narodnim nošnjama, ručno izrađenom čipkom i heklanim stolnjacima. Izloženi su bili i dječji radovi o Hrvatskoj. Vrijedne učiteljice su napravile domaće kroštule i kiflice (a potkrao se i koji australski cupcake) kako bi učenici uživali u domaćim slasticama.

Uz delicije, učiteljice su pripremile  izvrstan program koji je bio obogaćem dolaskom generalnog konzula Republike Hrvatske u Sydneyu g. Hrvoja Petrušića. Nakon pjevanja hrvatske himne i odane počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima minutom šutnje, konzul je pozdravio djecu i objasnio zašto moramo biti zahvalni i ponosni na samostalnu Hrvatsku. Djeci je bilo iznimno zanimljivo slušati i gledati prezentaciju koje su pripremilie učiteljice o samostalnosti Republike Hrvatske i njenim ljepotama.

Kako bi  potakle učenike na aktivno sudjelovanje, pripremile su i kviz sa prigodnim pitanjima. Naši dragi prijatelji iz “Podravka Australia” su se pobrinuli da svaki učenik koji točno odgovori na pitanje bude nagrađen sa hrvatskim proizvodima. Djeca su se zaista potrudila kako bi baš njihov odgovor bio točan i osvojili nagradu. A kako nam je poznato da sva djeca vole “KiKi bombone”, svi učenici su dobili paketić da ponesu kući, jer se zna, bilo kuda, KiKi svuda.

Svakako je najiščekivaniji dio programa bio dječji disko. Djeca, i učiteljice s njima, su zaista uživali u taktovima hrvatske glazbe. Plesalo se, pjevalo se,  sve u znaku Hrvatske i hrvatskog jezika. Kao šlag na kraju, pridružili su nam se i roditelji. Uspjeli smo dočarati našim učenicima da Hrvatska ima bogatu prošlost koju treba njegovati a i svijetlu budućnost koju treba poticati.

Tekst Daniela Lešić

Slika Evica Fischer

Odgovori