CROBRAN PUT – CROBRAN HOŽDENIE

Hoždenie (starohrvatska riječ) je vodič za Crobran Ratnika koji kreće na ovaj teški i daleki put, istovremeno prekrasan put znanja, moći, prošlosti, kulture, umjetnosti, ratništva i duhovnosti. Hoždenie označava ukupnost svih proučavanja, znanja i učenja Crobran Ratnika. Izreke Crobran Hoždenia vode ratnika još sigurnije i korjenitije ispravnim putem mudrosti, stare drevne mudrosti koja je nepogrešivo nepogrešiva.

Prihvaćajući ove mudre stvari kao dio svog bića Crobran Ratnik je spreman za život i Hoždenie bez kraja. Ponekad je za određenu temu u Hrvatskom jeziku teško pronaći prave rijeci, tako je i sa ovom temom. Uobičajeni izrazi kao sto su prosvjetljenje, duhovni trening, duhovna spoznaja, duhovni put i samospoznaja, samorealizacija, uvid, znanje, drevno znanje, vede, veduni i tako dalje me ne zadovoljavaju u onome sto želim reci, mada bi mogli poslužiti.

HOŽDENIE, zadržat ću se na toj rijeci. To je stara hrvatska riječ koja označava sve to gore navedeno I još vise. Kao I uvijek opet ću vam otkriti jednu tajnu. Stari hrvatski znalci (to su Veduni, Žreci, Svećenici, Prirodni učitelji, su imali znanje duhovnog prosvjetljenja koje su primjenjivali u svojim životima i u životima svojih zajednica.

Svojim znanjem su pomagali svojoj zajednici čineći ponekad čuda koja su danas nevjerojatna. Razgovarali su sa zvijerima, pričali sa vilama i bogovima, znali sto ce se dogoditi, mogli ozdravljivati na daljinu, pretvarali se u medvjeda ili bika, slali tuču, dozivali kisu, dozivali sunce. Bili opasni borci. Mislimo da su to sve samo legenda, zato jer samo začahureni u svoj mali materijalni svijet.

No dokaz njihovog znanja imate i danas. Morate doći na lokacije starohrvatskih crkvi. Tamo ćete u većini slučajeva osjetiti energiju. Većina tih crkvi izgrđena je na mjestima gdje kolaju posebne energije zemlje i svemira. Položaj i smjer tih građevina su također važni i imaju svoje značenje. Stara imena tih mjesta također imaju svoje duhovno značenje. To su stara svetišta naših starih drevnih predaka.

Sve vam to nema veze sa kršćanstvom direktno, mada na takvim mjestima vjernik može brze i lakše spoznati boga i učvrstiti svoju vjeru. Na tim mjestima ćete osjetiti energiju koja djeluje izravno na vas, pokušajte tamo sa molitvom ili meditacijom i da vidite čuda koja se događaju i to odmah ne za pet mjeseci….pokušajte ako imate hrabrosti.

To je staro znanje starih Hrvatskih Mudraca. Kako su oni to znali, kako su znali sva svoja druga znanja, od astronomije do nevidljivih energija, od svetih trokuta u postavljanju naselja do znanja liječenja. Kako to postižu mudraci ostalih kultura, iste ili slične rezultate. Stalno tragam za tim znanjem I ono mi izmiče.

No jednog od ovih dana mi je sinulo:

Da bi se duhovno usavršavao moraš se odvojiti od ovog svijeta, ako hoćeš na HOŽDENIE i sve znanje hoždenie, u stvari moraš se odvojiti od ovog svijeta. To ne znaci da treba izvršiti samoubojstvo, to ne znaci da treba otići živjeti u pećinu, to se može postići i danas.

Sto znaci odvojiti od svijeta.
To znaci prekinuti veze sa materijalnim svijetom koji nas okružuje. To se mora napraviti u onim trenutcima kada izvodiš svoje vježbe duhovnog usavršavanja, vježbe HOŽDENIA. Sveg svijeta u kojem postojimo, postoji na materijalnoj razini. Duhovna razina, razina Hoždenia je na jednoj drugoj razini, energetskoj, nevidljivoj za većinu ljudi. Tih energetskih razina ima mnogo. Odvajanje, izdvajanje iz materijalnog svijeta u duhovni je u stara vremena ljudima bilo lakše. Onaj tko je bio na takvom putu je radio samo to i ništa drugo, ali bilo mu je lakše zato jer nije imao televiziju, kompjutere, radio, walkamne, mp 3,4,5,6 I phone 3,4,5,6,, nije zabijao slušalice u usi i išao svijetom ko tulava muha bez glave.

A mi danas imamo sve to, koristimo sve to, imamo ovisnost o napravama i napravicama, o igricama na konzolama, kompjuterima, o facebookovima, o twiteerima, o tv serijama, filmovima i izležavanju ispred televizije…o gledanju….ovoga ili onoga, o slušanju ovoga ili onoga, jedenju i prežderavanju, o odlasku u kafiće na kave i sokove, o pretjeranom pijenju alkohola ili bilo čega drugoga, o tračanju, o mlačenju prazne slame, o pušenju i o svačemu drugome.

I onda malo nešto pokušavamo i vježbati, tu i tamo pročitamo koju knjigu koja nam ponekad da malo inspiracije ali se ubrzo vračamo svojoj multimediji I mediji…svom materijalnom svijetu. Zato se nama danas čini nemogućim postići on sto su mogli naši stari koji su imali znanje. Oni nisu imali sve te smetnje, nego samo svoj način života I zato su bili toliko sposobni u duhovnom i fizičkom znanju I moći. Kao i uvijek rezultat mojih istraživanja je jednostavan. Ako danas želimo na HOŽDENIE koje je na tragu starih ZNALACA – nazovimo ih VEDUNA, možemo to postići, odvajanjem od našeg svakidašnjeg svijeta. To odvajanje se postiže isto tako jednostavno, samo čovjek treba tako odabrati. Nema gledanje televizije, nema zabijenih slušalica u uha, nema jurnjave za serijama do dva tri ujutro, nema navijanja glasne muzike dok nešto radiš ili ne radiš ili spavaš ili samo slušaš muziku.

Prvi korak je isključiti sve te vanjske podražaje u svakodnevnom životu. Drugi korak je uživanje u toj postignutoj tišini, u zvukovima života oko sebe, u prirodi, u miru koji na taj način postižeš osjećaš, u osjećanju okoline, zemlje, neba, svemira.

Treći korak je duhovni trening. Uvid u samoga sebe, uvid u svemir, uvid u zemlju, trening jedinstva čovjeka sa nebom, svemirom I zemljom. Za to imate mnogo načina. Najjednostavniji je taj da zatvoreni očiju vidite sami sebe u jedinstvu sa svemirom, jedinstvu sa zemljom I sa svim energijama svemira i zemlje, sa svim bicima svemira i zemlje. Takav redoviti trening bi morao dati rezultate.

Probajte pa mi javite da li ste uspjeli. Civilizacijske gluposti kojima smo postali robovi nas potpuno odvajaju od takvih znanja, a to nije dobro. Biti rob civilizacijskih tekovina stvara zombi osobu, mada to ta osoba ne kuži i misli da je njoj/njemu bas dobro. No to nije život. Život trena živjeti a ne gledati.

Isto tako treba koristiti sve te moderne sustave I sisteme za svoj napredak, za svoje uživanje i opuštanje. Ali onaj tko želi znanje HOŽDENIA mora imati moć odvajanja od trenutnog svijeta. To je jedini način sjecanja znanja HOŽDENIA.

Mene ćete ponekad vidjeti i da dimim debelu cigaru, i da dimim lulu, i da popijem kvalitetno vino ili pivu ili rakiju, i da slušam neku muziku i da feštam ko lud ponekad, ili gledam neki film ili predstavu, ali sve to radim sa vrhunskim uživanjem, ne iz navike, ne kao rob navike, Nego sa uživanjem i istraživanjem. Na svaku aktivnost koju izvodim gledam kao na duhovnu vježbu, kao istraživanje mog vlastitog duhovnog usavršavanja. U svemu sto radim uvijek istražujem, učim i usavršavam se, pa makar i u najobičnijem pijenju vina.

Crobran video:

https://www.facebook.com/CrobranCrobran/videos/1060603147346507/

Crobran Osnivač,

Gordan Krajačić, prof.

www.crobran.hr              info@crobran.hr

Odgovori